VIKING etablerer europæisk produktion i Bulgarien

I 12 år har VIKING Life-Saving Equipment A/S fremstillet en stigende del af sine sikkerhedsprodukter i Thailands største havneby, Laem Chabang, hvor koncernen aktuelt beskæftiger ca. 700 medarbejdere. Nu suppleres VIKING’s produktion i udlandet med en fabrik i Bulgarien, som lige er blevet officielt indviet med deltagelse af bl.a. repræsentanter fra VIKING’s direktion og bestyrelse, inklusiv Annette B. Kristensen, der er datter af VIKING’s grundlægger Tage Sørensen.  

De første 80 medarbejdere til den nye produktion i Bulgariens næststørste by, Plovdiv, 150 km sydøst for hovedstaden Sofia er allerede ansat, og VIKING forbereder nu næste runde af ansættelser. Inden udgangen af 2015 forventes fabrikken at beskæftige 150 medarbejdere.

- Produktionen i Thailand har været en stor succes for VIKING, og vi har længe overvejet at supplere den med en fabrik tættere på det europæiske marked, både af hensyn til forsyningssikkerheden og for at kunne betjene vore europæiske kunder endnu bedre. Hovedparten af produkterne fra Thailand er seks-otte uger undervejs med skib. Fra Bulgarien kan vi nå kunder på hele det europæiske marked på en til to uger med lastbil, siger teknisk direktør Allan Østergaard.

Produktion af standardflåder

Produktionen i Plovdiv foregår i store lejede industribygninger, og den består af VIKING’s standardprogram af redningsflåder til blandt andet passager-, offshore-, tranport-, fiskeri- og fritidsmarkederne. Disse produceres i forvejen i Thailand, hvorfra dele af produktionen overflyttes. De nye timelønnede og administrative medarbejdere i Plovdiv oplæres af kolleger både fra Laem Chabang og Esbjerg, og samarbejdet foregår i en atmosfære af udpræget team spirit.- Vi har vurderet en række potentielle produktionslande i Asien og Østeuropa og har konkluderet, at Østeuropa er mest interessant, fordi en væsentlig del af vores marked fortsat ligger i Europa. En række lande er blevet screenet ud fra parametre som industrikultur, tilgængelighed til arbejdskraft og lønniveau siger Allan Østergaard.

Europæisk fabrik med en række fordele VIKING får i forvejen udført lønarbejde hos underleverandører i Bulgarien og har et godt kendskab til landet. Den nye produktion i Plovdiv bliver et vigtigt aktiv i den internationale strategi om at være tættere på kunderne. Varerne vil blive leveret enten direkte fra fabrikken eller fra det europæiske centrallager ved VIKING’s hovedsæde i Esbjerg. VIKING Life-Saving Equipment havde i 2013 en omsætning på 1,6 mia. kr. og opnåede et resultat før skat på 141 mio. kr.

For yderligere informationer

Teknisk direktør, Executive Vice President Allan Østergaard Tlf. 76 11 81 00, e-mail AOE@viking-life.com, www.VIKING-life.com